Proteze de Sold, Proteze de Genunchi
Contact: +4021-211-56-02

Avantajele Cuplului Ceramic

AVANTAJELE CUPLULUI CERAMIC IN PROTEZAREA SOLDULUI

Artroplastia soldului este una dintre cele mai sigure proceduri chirurgicale, oferind in general o rezolvare de durata a afectiunilor ce necesita protezarea soldului. Cu toate acestea exista totusi unele riscuri si potentiale probleme inerente actului chirurgical. Probabil cea mai importanta limita in asigurarea unui succes de durata in protezarea soldului este uzura componentei de polietilena. In urma frecarii ce apare intre capul metalic si componeta de polietilena se elimina particule ce determina aparitia osteolizei, conducand la necesitatea inlocuirii protezei printr-o operatie complicata de revizie.

SOLUTIA CUPLULUI CERAMICA / CERAMICA

In cazul pacientilor tineri si activi, solutia propusa este utilizarea unui cuplu de frecare ceramic / ceramic. Acest cuplu are o rezistenta la frecare virtual nula si nu genereaza particule de uzura. Tehnic vorbind, in conditii de laborator, experimentele arata o uzura de 50 de ori mai mica a componentelor ceramice fata de uzura aparuta in cuplul clasic metal-polietilena.

Nevelos et al. Mat. in Med 2001, Galvin et al. Soc Biomat 2004

Succesul cuplului ceramic in protezarea soldului este determinat de

• capabilitatea ceramicii de a reduce uzura componetelor in frecare;
• biocompatibilitate si stabilitate excelenta
• rezistenta exraordinar de mare la zgarieturi (depasita doar de diamant)

SOLUTIA CUPLULUI CERAMICA / POLIETILENA

Ca alternativa economica, montarea unui cap ceramic pe un insert de polietilena reduce la jumatate uzura indusa de frecarea celor doua componente. Cuplul ceramica / polietilena poate fi utilizat atat in cazul protezelor necimentate, cat si in cazul protezelor cimentate sau hibrid.

Source: Fisher J, University of Leeds (UK), 2006

Utilizand materiale ceramice moderne si rezistente, componentele ceramice asigura o reducere semnificativa a fortelor de frecare si dau implantului sansa unei functionari indelungate si fara riscuri. Produsele noastre se pot livra in configuratii ceramice tip Biolox Delta, Biolox Forte si Vitox.

Biolox delta

Cu o experienta extrem de vasta, ce depaseste peste trei decenii, CeramTec este liderul mondial in productia de ceramica ortopedica. Pana in luna August 2007 au fost implantate aproximativ 4,1 milioane de capete ceramice si 700.000 de inserturi ceramice. Rezulatele studiilor clinice efectuate de-a lungul timpului sunt remarcabile.

Rezistenta ceramicii Biolox delta este mult mai ridicata impotriva fracturii decat alte produse din ceramica conventionala . Aceasta este determinata atat de functia de „airbag” obtinuta in urma dispersiei tetragonale de nanoparticule de oxid de zirconiu in microstructura prin absorbtia fortei cauzate de impact cat si a mecanismului de consolidare prin prevenirea fisurilor.

Testele de rezistenta pentru capetele ceramice Biolox delta se realizeaza prin incarcarea axiala cu peste 80 kilonewtoni, similar unei greutati de 8 tone.

 

Comments are closed.