Proteze de Sold, Proteze de Genunchi
Contact: +4021-211-56-02

Afectiunile Soldului si Indicatii Clinice

Afectiunile Soldului si Indicatii Clinice

Despre articulatia soldului

Articulatia soldului sau articulatia coxo-femurala are un rol semnificativ in desfasurarea mersului. Impreuna cu muschii soldului indeplineste si functia de suport al greutatii corporale, mentinand pozitia verticala a acestuia. La formarea articulatiei soldului iau parte doua oase: coxalul (care impreuna cu sacrul formeaza bazinul) si femurul (osul coapsei). Extremitatea superioara a femurului prezinta un cap, capul femural care aluneca in cavitatea cotiloida din osul coxal. Cele doua suprafete ale articulatiei sunt acoperite de o structura elastica numita cartilaj, structura care permite alunecarea usoara si nedureroasa. Articulatia este limitata de un manson (capsula articulara) si se scalda intr-un lichid (lichidul sinovial) care serveste drept lubrifiant, la fel ca si uleiul in angrenajul unei masini.

Ce este coxartroza?

Cand invelisul elastic (cartilajul) care imbraca osul la nivelul articulatiei soldului este uzat, in limbaj medical se spune ca suferiti de artroza a soldului sau coxartroza. Odata cu disparitia cartilagiului, osul va fi dezgolit. De-a lungul timpului, osul se deformeaza si formeaza denivelari sub forma de ciocuri (osteofite) care blocheaza si mai mult articulatia.

Artroza evolueaza intr-o maniera imprevizibila: ea este fie limitata la o zona restransa si se intinde progresiv, fie poate cuprinde in cateva luni de frecare intreaga suprafata de alunecare.

Cauzele acestor uzuri pot fi multiple: varsta, structura imperfecta a articulatiilor, excesul de greutate, socurile, fragilitatea mostenita prin ereditate, anumite maladii (maladii inflamatorii).

Simptomatologia

Acuzele survenite in urma acestor modificari sunt:

 • Durere la nivelul soldului, iradiata sau nu in lateral sau la nivelul genunchiului
 • Redoarea (intepenirea) mai ales matinala sau dupa repaus prelungit, dificultate comuna tuturor artrozelor
 • Dificultati la mers datorita rigiditatii articulatiei. Mersul devine anormal, fapt care atrage perturbari la nivelul genunchiului, coloanei vertebrale, a celuilalt sold
 • Atrofia musculara la nivelul grupelor de muschi care permit mobilitatea articulatiei, deoarece nu mai pot functiona in mod normal

Evaluarea medicala

Pentru a cunoaste gravitatea cazului se folosesc indicatori precum:

 • Frecventa cu care se folosesc medicamente impotriva durerii
 • Schiopatatul in timpul mersului sau faptul ca este necesar un baston pentru ajutor la mers
 • Distanta care poate fi parcursa fara dureri
 • Dificultati la incaltare
 • Gradul de afectare a calitatii vietii cotidiene

Examenul radiografic al articulatiilor soldului evidentiaza ingrosari ale marginii cavitatii cotiloide, ingustarea spatiului intraarticular, denivelari sub forma de ciocuri (osteofite), osteoscleroza cu osteocondensare in zona de presiune maxima, osteoporoza sub forma de geode in capul femural si în cotil. Alte investigatii imagistice (computer tomografia sau rezonanta magnetica nucleara) sunt foarte rar utilizate pentru evaluare.

Tratament

Durerea si inflamatia articulara pot fi combatute cu ajutorul medicamentelor. Anumite medicamente condroprotectoare pot proteja cartilagiul si pot incetini evolutia artrozei. Pentru a se mentine elasticitatea si a se intretine muschii este utila gimnastica si reeducarea mersului. Este utila combaterea obezitatii care mareste solicitarea mecanica. Contractura musculara se va combate medicamentos si prin procedee fizioterapeutice.

Tratamentul medicamentos si cel de recuperare amelioreaza situatia pentru o perioada de timp, dar nu impiedica evolutia bolii si nu poate opri procesul de degradare articulara.

Cand este necesara operatia?

Daca tratamentele medicale nu au rezultat satisfacator, medicul specialist ortoped poate recomanda o intervente chirurgicala. Incepand cu un anumit stadiu al rigiditatii si al durerii, disconfortul este atat de mare incat este momentul sa fie luata in considerare posibilitatea unei operatii. Acest stadiu este diferit de la un pacient la altul.

Protezarea articulatiei soldului / artroplastia de sold / implantul protezei de sold / protezare sold

Din ce in ce mai multi pacienti care sufera de afectiuni ale sistemului osteoarticular pot fi  tratati cu succes datorita progreselor tehnice si medicale in domeniul chirurgiei ortopedice, fapt ce le permite reluarea unei vieti active la scurt timp dupa o interventie chirurgicala.

Persoanele de varsta a doua sau a treia sufera adesea de probleme ale articulatiilor, uzura prin frecare, inflamatii, precum si de leziuni ale oaselor si articulatiilor, ce pot duce la deteriorarea prematura a cartilajului articular. Atunci cand se intampla acest lucru, articulatia se umfla, devine dureroasa si ingreuneaza activitatile zilnice. In aceste situatii, este necesara inlocuirea articulatiei soldului prin piese artificiale de o aceeasi forma (endoproteza), interventie chirurgicala ce poarta denumirea de artroplastie de sold. Aceasta operatie este metoda standard de tratament al artrozelor aflate in stadii avansate, a poliartritei reumatoide, necrozei avasculare si al afectiunilor posttraumatice. In urma implantarii unei proteze, pacientul constata o imbunatatire majora a calitatii vietii, prin eliminarea durerii si recastigarea mobilitatii articulatiei, putand sa-si reia un comportament activ: abilitatea de a merge, precum si capacitatea de a efectua activitatile zilnice obisnuite.

Prima operatie de artroplastie de sold a fost realizata in 1940 de Dr. Austin Moore. Pe parcursul a sapte decenii tehnica chirurgicala, complexitatea implanturilor si materialele folosite au evoluat impresionant, astfel incat in zilele noastreartroplastia de sold este considerata ca operatia ortopedica cu cel mai mare grad de succes.

Afectiuni ce pot beneficia de artroplastie de sold (implantul protezei de sold):

 • Coxartroza primitivaavansata
 • Coxartroza secundara(necroza avasculara de cap femural stadiul IV, poliartrita reumatoida, pelvispondilita ankilozanta, sechele de osteocondroza juvenila, sechele dupa fractura de cotil sau luxatie traumatica coxofemurala, displazia luxanta de sold in stadiul artrozic si, ca un aspect special, tumorile maligne ale extremitatii superioare de femur)
 • Necroza ischemica idiopaticade cap femural (boala Chandler) stadiul II sau III
 • Fracturasau pseudartroza de col
 • Luxatia/displazia congenitala de sold
 • Luxatiile traumatice ale soldului

Proteze

In cazul protezarii soldului se inlocuieste articulatia soldului cu un ansamblu de implanturi articulate ce permite efectuarea miscarilor naturale ale soldului. Implanturile pentru sold au de obicei 3 sau 4 componente:

 • tija (componenta femurala)
 • capul femural poate fi din metal sau ceramica
 • cupa (componenta acetabulara, formata din 1 sau 2 subrepere)

Gama de proteze este foarte variata, pentru a acoperi intreaga plaja de indicatii clinice. In functie de compozitia chimica implanturile pot fi de otel inoxidabil, de titan, aliaj cobalt crom, sau alumina.  Anumite componente sunt  confectionate din polietilena (plastic de inalta densitate fabricat special pentru aceasta utilizare), din metal sau din ceramica.

In functie de modul de fixare al pieselor  protetice la os putem avea:
Proteze cimentate care se fixeaza la os cu un ciment special: cimentul acrilic (polimetacrilat de metil) care joaca rolul de amortizor si de omogenizare a fortelor cu care proteza se ataseaza la femur si in bazin.
Protezele necimentate se fixeaza biologic direct la os, fara intermediul cimentului. Proteza se fixeaza la os datorita proprietatilor materialului protezei, care permite cresterea osului  la suprafata de contact a protezei  la os.
Exista si combinatii ale acestor tipuri de fixari, constituind protezele de tip hibrid-cu coada cimentata si cupa necimentata sau invers.

Din punct de vedere al tribologiei (cuplului de frecare) exista urmatoarele variante:

Metal – polietilena (cuplul clasic, cel mai slab ca durabilitate)

Ceramic – polietilena (reduce la jumatate frecarea intre componente)

Ceramic / ceramic: cuplu virtual fara frecare

Complicatiile posibile ale implantului protezei de sold

Artroplastia este o interventie chirurgicala importanta; in ciuda tuturor precautiilor, sunt posibile complicatii, cum ar fi:

 • pierderi de sange
 • leziuni vasculare sau nervoase
 • probleme legate de vindecarea plagii operatorii
 • infectii
 • fractura femurului

Spitalizare

Durata spitalizarii este variabila de la un pacient la altul si de la un tip de proteza la altul; in general este cuprinsa  intre 7  si 10 zile. Pe durata spitalizarii, se administreaza medicamente pentru combaterea durerii, prevenirea infectiilor si a complicatiilor vasculare. De asemenea, sub supraveghere medicala, se efectueaza diferite exercitii de recuperare a articulatiei protezate, pentru reluarea mersului si a altor activitati.

Comments are closed.